29 joulukuuta, 2013

Onko objektiivilla väliä?

Ihan postauksen alkuun sanon, että en ole ammattikuvaaja enkä hyvä harrastelija kuvaaja. Mulla on palava halu oppia kokoajan lisää, mutta teen postauksen ns. mielipiteestäni sekä ihan faktasta: Objektiivilla on väliä

Monesti luullaan, että vain kameran runko määrää kuvan laadun. Näin ei ainakaan täysin asia ole. Vaihdoin itse rungon huomattavasti parempaan. Tietysti kuvat paranivat, mutta eivät tarpeeksi. Myin samalla kitti putken 18-55mm VR. Nykyään ns. Lyhyenä putkena toimii vain 50mm f/1.8 se on ollut todella hyvä, kuvat ovat tarkkoja, valosia ja niissä on eloa. Pitkänä putkena toimii 55-200mm f/4-5.6, pelkkä aukko kertoo jo ettei putki ole erityisen hyvä ja se näkyy todella hyvin kuvissa, joissa säädöt  tai sää ole täydelliset. Yläpuolella on loistava esimerkki siitä, miten objektiivi kuviin vaikuttaa. 


Kuten sanoinkin en kumoa väitettä, että runko merkitsisi. Kyllähän se merkitsee. Kuvaaminen on monin verroin kivempaa jos kameran laukaisimen ääni on terävä ja ottaa 8 kuvaa sekunnissa, kuin pitempi naksahdus ja 3 kuvaa sekunnissa. Myös tarkennus pisteet tuovat kuvaan tarkkuutta. En nyt muista monta tarkennus pistettä kamerassani on, mutta mielestäni normaalisti 11 ja laajennettuna vielä enemmän. Samoin ISO arvot vaihtelevat ja niiden tarkkuus. 

Toivottavasti piditte tälläisestä postauksesta.

-Heidi

9 kommenttia:

  1. Aika huomattavia eroja!
    Itse en osaa ollenkaan kuvata, mutta onneksi sisko on vähän parempi siinä hommassa. Onhan se kuulemma kaipaillut vähän parempaa objektiivia.. :D

    Meillä on tällä hetkellä juurikin tuo Nikon D3100 ja putket 18-55 ja 55-200. Ulkona kuvat on vielä ihan kivoja, mutta maneesissa ei meinaa onnistua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ton D3100 kanssa testailkaa erilaisia asetuksia, mulla voi mennä yli puoltuntia, kun vaan testaan ja säädän ja kokeilen, kyl ne sieltä löytyy!

      Poista
  2. Oikeastaan rungolla ei ole mitään tekemistä laadun kanssa, rungosta saa ominaisuudet jne., mutta loppupelissä objektiivi vaikuttaa eniten. (: Hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! oon melkeen samaa mieltä. Mutta on sillä rungolla jonkun verran väliä, ainakin mulla on kuvien laatu parantunut :) mutta objektiivi on avain agree! :) kiitos!

      Poista
  3. tykkäsin tästä. Haluisin tehdä postaus ehdotuksen. Semmoisen jossa kertoisit niistä pienistä säädöistä joilla hevosista saisi parempia kuvia, itse en meinaa onnistua. olen juurikin kuullut noista iso arvoista sun muista, muttei mitään hajua mitä niiden tulisi olla ja mistä niitä edes säädetään :D huomaahan näistä että kuvaat huomattavasti paremmin kuin normaalisti :) eli näkyisi mistä säädetään ja mitä säädetään :D miltäs kuulostaa, tämä on vain ehdotus :)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo! tottakai!! tykkään tehä tommossia tosi paljon! kiitos ehdotuksesta! teen sen kuvina tai videona mikäli saan toisen järkkärin jostain :)!

      Poista
  4. Moikka! Tämä nyt on jo aika vanha postaus, mutta löysin tämän googletellessani. Kyselisin vähän tuosta kamerastasi, Nikon D7100'sesta. Olen harkinnut sen hankkimista, koska olen kuvaillut jo nelisen vuotta D3100-kameralla ja kyseinen kamera tuntuu hieman liian "helpolta", joten haluaisin hieman haastetta ja ottaa seuraavan askeleen kameroissa ja muutenkin kuvaamisessa. Mitä mieltä olet, sopisiko tuo D7100 minulle, nelisen vuotta aloittelijan kameralla kuvanneelle joka osaa säätää niitä S- ja A-asetuksia enkä tarvitse käyttööni valmiina olevaa urheilukuvausta? Minun D3100 on jo sen verran vanha, että kuvien ottamisnopeus on alkanut jo heikentyä ja se jos mikä ärsyttää kun pitäisi ottaa monta kuvaa nopeasti liikkuvista hevosista ja poneista mikä ei tuon kameran kanssa enää oikein onnistu.. :D Kiitän jo näin etukäteen jos vastaat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, luuln että kysinen kamera passaa sulle. silti sinuna harkitsisin vielä sillä kyseinen runko toimii parhaiten käsisäädöillä eli M manuaalisella, ootko käyttäny sitä koskaan? suosittelisin opettelemaan sen käyttöä ens alkuun tai opetella uuden rungon kanssa käsisäätöjä.

      Poista
    2. Juu siis osaan tuota M asetusta käyttää, en vaan jaksanut niitä kaikkia tuossa luetella :D mutta kiitos mielipiteestä :)

      Poista